Чи потрібен Вашій дитині логопед?

Часто при оцінюванні мовленнєвого розвитку дитини дорослі звертають увагу лише на те, наскільки правильно малюки вимовляють звуки, і не поспішають до логопеда, якщо, на їхню думку, справа йде більш-менш благополучно.
Це не зовсім так. Логопед виправляє не лише дефекти вимови, але і допомагає розширити словниковий запас, формує вміння складати розповідь і правильно формулювати висловлювання з точки зору граматики.
Окрім  того, логопед може підготувати дитину до засвоєння грамоти. Якщо у малюка є якісь проблеми з мовленням, то така попередня робота дитини з учителем-логопедом просто необхідна. Вона забезпечить в подальшому більш успішне навчання в школі.
Лише логопед може кваліфіковано проаналізувати ситуацію, вказати на необхідність проведення спеціальних занять і дати вам детальну консультацію.
Існує кілька причин, чому важливо знати, чи правильно формується мовлення у дитини в дошкільному віці.
  1. Мовлення — це одна з вищих психічних функцій людини. Недоліки мовлення можуть бути як наслідком проблем, наявних у розвитку дитини, так і причиною їх появи. Це не означає, що ваша дитина «ненормальна». Це означає, що у дитини є проблеми, які треба подолати з допомогою фахівців якомога раніше, щоб вони не стали перешкодою для її повноцінного розвитку й успішного навчання.
  2. Чим раніше виявлені проблеми, тим раніше можна почати роботу з їх подолання, і тим успішніше проходитиме ця робота. Адже завжди легше відразу щось вивчити правильно, ніж потім переучуватися. Не треба сподіватися, що всі проблеми виправляться самі собою. Ви несете відповідальність за долю своєї дитини. Не бійтеся зайвий раз звернутися до фахівця, — допомога, надана своєчасно, заощадить ваші нерви і навіть, може бути, зробить вашу дитину більш успішною і щасливою.
  3. Навіть незначні недоліки в розвитку мовлення дитини можуть призвести до труднощів освоєння нею процесів читання і письма. В результаті ваш розумний, талановитий малюк отримує двійки з мови. Такій небезпеці можна запобігти!
  4. Тому до логопедичної проблеми дитини, яка б вона не була — неправильна вимова звуків, бідний словниковий запас, відсутність зв’язного мовлення, заїкання — варто поставитися з усією серйозністю.
Вашій дитині необхідна допомога фахівця, якщо:
  • Мова дитини не розбірлива. Зрозуміти її можуть лише батьки і ті, хто добре знає малюка. Дитина багато звуків вимовляє м’яко, ніби вона ще маленька або переважають тверді звуки, ніби у дитини акцент. При вимові деяких звуків у мовленні з’являється хлюпаючий призвук; повітря йде в бік; звуки «З», «З», «Ц» вимовляє як англієць — між зубами; при промовлянні звуків «Ш», «Ж» роздуває щоки, а звук «Р» вимовляє як француз.
  • До 3-4 років вона не чує складів у слові; слово спотворює до невпізнання; вимовляє тільки окремі склади, не може проговорити все слово цілком; скорочує слово, пропускаючи деякі приголосні і склади, або недоговорює слово до кінця; вимовляє слово кілька разів по-різному.
  • До 5 років не сформоване зв’язне мовлення. Дитина не може скласти речення за картиною, не може встановити послідовність дій, обмежуючись переліком предметів, або використовує окремі дуже короткі речення.
  • До 5-6 років порушена загальна структура мовлення: вона не правильно будує речення, не узгоджує слова у роді, числі і відмінку, неправильно використовує прийменники та сполучники.
Якщо ви зіткнулися з подібними проблемами, приготуйтеся до того, що на їх виправлення знадобиться багато сил часу. Окрім занять з логопедом дуже важливо займатися з дитиною самостійно. Перше і основне правило — подавайте гарний приклад. Багато розмовляйте з малюком — просто коментуйте все, що ви робите, описуйте свої дії, почуття та емоції. Читайте книги, разом вчіть вірші — результат не змусить себе чекати.